podium oosterwold

podium oosterwold

Cultureel festival

1 juni 2024

Locatie 4

Makersmarkt

Adres: Eugene Odumhof
15:00 - 18:30

(…en Spoken Words aan de Emile Durkheimweg 73)

Creatief, cultuur en natuur komen hier bijeen! De makersmarkt is een plek waar de makers van Oosterwold bij elkaar komen: Van theater, tot interactieve zangvoorstellingen, tot foto- en videowerk exposities, er worden geupcyclede leren tassen verkocht, maar ook brocante artikelen en sieraden, van alles dus!

Op het podium:

Hoorntrio H3O ('ha-drie-oh')

Hoorntrio H3O (‘ha-drie-oh’) bestaat uit de Oosterwoldse musici Gerhart Drijvers (hoorn) en Noortje Braat (viool) en de pianiste Abigail Richards. Sinds twee jaar bouwen zij gestaag aan hun repertoire. Tijdens Podium Oosterwold zal het trio Serenade op.73 van Robert Kahn ten gehore brengen. Een charmante, lyrische compositie uit 1923. Precies honderd jaar later schreef de Oosterwoldse bassist en componist Egon Kracht speciaal voor het trio de compositie ‘H3O’ – het stuk werd daarmee meteen naamgever van het ensemble. Kracht maakt hierin spannend gebruik van verschillende stijlen, waaronder duidelijke verwijzingen naar de blues. We zijn er trots op dat ze op Podium Oosterwold komen spelen! 

Fien en Tijn Hoozemans

Een zangoptreden van Fien met het nummer Voilà van Barbara Pravi onder begeleiding van haar broer Tijn op de piano. 

Fince Withaar de Jong

Fince Withaar bijgenaamd de Jong, is een jongen van 13 en zingt nu al professioneel vanaf het grote podium. Laat je verrassen, kijk en luister naar Fince die liedjes zingt die ouder zijn dan hij zelf is, bijvoorbeeld uit het jaar 2000, zoals die van Gwen Stefani! Echt, je weet niet wat je ziet!

Linnet van der Wal en Maringo Bérénos

Linnet & Shai

Ze kreeg de naam Linnet van haar ouders. De Linnet bird is een kleine zangvogel en toevallig of niet, sinds haar jeugd is zingen altijd de eerste expressie geweest van haar hart. Als singer songwriter deelt ze eigen nummers met gitarist Maringo Bérénos. Als theatermaker en kleinkunstenaar is er tijdens de optredens ook veel interactie met het publiek. Een verbindend optreden voor Podium Oosterwold.
Linnet is professioneel zangeres en theater maker. Zij heeft het in veel van haar liederen over de binnenkant van het leven. Ze zijn ook poëtisch en verfrissend in diepgang. In haar magische stem klinkt een glimlach door die harten opent, verbindt en emoties de ruimte schenkt om te stromen. In haar cirkels zoekt ze graag de samenwerking op met andere muzikanten om telkens weer een unieke setting te creëren die past in de energie van het moment.
Zij werkte eerder samen met Herman van Veen, Sven Ratzke en diverse Nationale en Internationale muziektheaterproducties.

Interactieve voorstellingen en workshops door:

Gouden Haas

Gouden Haas

Gienke Deuten met theatergezelschap ‘Gouden Haas’ – Gouden Haas schept ademruimte in benauwde tijden. Dit theatergezelschap nodigt het publiek uit om samen te ontdekken, weg van ego en richting eco. De performance “Verander ons” die we zien op Podium Oosterwold is een interactieve tijdreis op de drempel tussen toekomst en heden.

Verander ons
Hee jij, tijdreiziger, ben je al lang onderweg? Waar leidt de reis naar toe? Heb je al vermoeide voeten of heb je stevige hoeven om op te staan? Gouden Haas neemt je mee op pad de toekomst in. Ben jij een beetje voorbereid? En wie zijn je medereizigers? Ben je jaloers op hun waterbestendig verenkleed tegen de regen? Of het dikke pantser van die kever tegen de toenemende hitte? Kan jij wel goed zien in het donker?
Verander ons is een interactieve tijdreis op de drempel tussen toekomst en heden. In wat voor wereld wil jij leven? Ga in gesprek over welke vaardigheden jij daarvoor nodig hebt. We passen ons aan. We geven je wijsheid mee uit de natuur. Op weg naar een toekomst waarin mens en natuur meer met elkaar verweven zijn.
Verander ons is een samenwerking van Gouden Haas met muziekensemble Black Pencil. Concept en regie: Gienke Deuten. Research en concept: Marieke Nooren. Spel: Mher Brutyan. Muziek: Enric Montfort (Black Pencil). Vormgeving en kostuums: Annemarie Klijn. Stage: Lisia Leurdijk. Met dank aan Jorge Isaac (Black Pencil). Mede mogelijk gemaakt door Stichting Doen en de provincie Flevoland.

"Omhels de Boom - zo sta je beter" door Crispijn Jansen

Crispijn is Tao Trainer en verzorgt de workshop “Omhels de Boom – zo sta je beter”, een ervaring van gezond, krachtig staan. Een actieve workshop om je zelf weer net wat beter te leren kennen door middel van oefeningen uit het Taoïsme. Het gaat over gezond staan op fysiek, energetisch en mentaal/emotioneel vlak.

Jos Bregman met Het Groot Nederlands Stadsbos

Jos Bregman houdt van de natuur en heeft liefde voor hout. Hij vertelt een verhaal waarmee hij de natuur dichterbij brengt. De bezoeker ervaart de ruimte om stil te staan bij het leven van alledag. “Door je hand op het hout te leggen, keer je via de tast terug in je lijf.” Zijn objecten zijn geen dingen of producten, het zijn reizen door ruimte en tijd. Tijdens Podium Oosterwold plaatst hij een poort dat de toegang tot het Groot Nederlands Stadbos verbeeldt. Verder voert hij een doopceremonie uit. Samen met de bewoners van Oosterwold doopt hij een nieuw stukje groen dat onderdeel wordt van Het Groot Nederlands Stadsbos.

Jezelf op een tekening van Oosterwold in vogelvluchtperspectief - voor kinderen!

Tijdens Podium Oosterwold zal ik op een groot paneel een tekening van Oosterwold in vogelvluchtperpectief tekenen! Kinderen mogen aangeven op welke manier zij in deze situatie getekend willen worden. Op de fiets misschien of in een vliegtuigje of hangend aan een drone? Op een paard of olifant misschien? Alles is in principe mogelijk. Ik teken hem of haar in een vluchtige cartoonstijl op het paneel. Laat vervolgens jouw e-mailadres achter en je ontvangt later een PDF van de complete tekening om thuis uit te printen of op je tablet in te kleuren!

Ik ben Jaap de Bruin, grafisch vormgever, illustrator en cartoonist. Visuele, fysieke en offline communicatie en de combinatie van beeld en tekst is vooral mijn werkterrein. Ik maak meestal gebruik van papier, karton en hout in al zijn facetten. Tekenen is mijn grote passie en een manier om mijn ideeën gestalte te geven, zowel analoog als digitaal. Ik werk in de commerciële omgeving, maar ook voor de nonprofit organisatie zoals het WNF. Ook heb ik voor basisscholen gewerkt, waar ik graag mijn enthousiasme van het tekenen overbreng aan kinderen!

Tot ziens tijdens Podium Oosterwold!
Jaap de Bruin, j.j.design grafisch ontwerp-, illustratie- en adviesbureau, Rachel Carsonhof Almere.

Goochelaar Jaron

Jaron Lammertink is leraar door de weeks en goochelaar in het weekend. Goochelaar Jaron is werkzaam bij de Amsterdam Magic show en hij is de vaste huisgoochelaar bij het restaurant Smullen & Spelen. Hij is gespecialiseerd in het goochelen voor kinderen en volwassenen. Geef hem één sponsbal en je krijgt er twee voor terug… in een andere kleur. Goochelaar Jaron hoopt je snel te zien tijdens Podium Oosterwold!

Workshop Stadsjutters Almere - Jim van der Wardt

Met de oldtimer bakwagen van de Stadsjutters Almere biedt Jim doorlopend een workshop aan om van oud meubelleer armbandjes te vlechten!

Exposities

Ronald Schelfhout

Ronald Schelf Hout

Ronald Schelfhout wil iets terugdoen met zijn installatie ‘returning the favor’. Hij wil iets terugdoen voor zijn beroemde ‘motorblok’ die hem trouwe dienst bewees en die hij niet meer voor hem laat werken. Nu staat dit motorblok Ronald toe om voor hem te werken. In zijn videowerk voor Podium Oosterwold laat hij zien hoe dit er uit ziet en mogen wij het motorblok aanschouwen.

Victoria Ushkanova

Victoria Ushkanova is een ‘award winning’ autodidact fotograaf en mediakunstenaar uit Almere Oosterwold. Ze richt zich voornamelijk op portret- en modefotografie. Haar fotografische oeuvre bestaat uit portretten van adolescenten waarbij haar modellen afkomstig zijn van modellenbureaus of volslagen onbekenden. Haar portretten zijn scherp en worden gefotografeerd met een grootformaat analoge en digitale camera, wat zorgt voor een ongelooflijke kleurweergave en een gevoel van diepte. Speciaal voor Podium Oosterwold verzorgt ze een expositie waar we haar werk kunnen zien!

https://victoriaushkanova.com/nl 

Expositie en verkoop van Irma de Veer - Hulscher

Irma de Veer – Hulscher is een tekenares met een voorliefde voor kleurige bloemen en vogels. Sommige werken zijn geschilderd, vele getekend. Irma heeft oog voor detail, dit is in elk werk terug te zien.

Irma verkoopt de originelen én prachtige kaarten van haar werk, gestoken in een mooie goudkleurige enveloppe.

Elke kaart leent zich er ook uitstekend voor om ingelijst te worden, dankzij de prachtige kwaliteit van het Art-papier.

Wenskaarten.irmahulscher.nl

Vanessa Groen - Aquarellen

Joke de Wolff - klei en glazuren

Een jaar of twaalf geleden is Joke begonnen met het draaien van klei en glazuren van de werkstukken om tot mooie gebruiksvoorwerpen te komen. Zij heeft daarbij technieken als raku en kristalstook leren kennen. Haar werk is deels met eigengemaakte en deels met kant en klare glazuren.

Susan Verhoeven - Huismus Ceramics

Carol - Bohemilia

Paul Smit - Versteend Hout & Mineralen

Fossiel hout uit Indonesië ontstond 50-75 miljoen jaar geleden bij een vulkaanuitbarsting. Abdul Rahman (onze producent) komt uit Sukabumi, Oost-Java.
Hier wordt veel versteend hout gevonden. Abdul leerde het ambacht van zijn vader.
Hij werkte voornamelijk voor ambassades in Jakarta maar moest zijn werkplaats sluiten door een tekort aan afnemers.
In 2018 begon hij samen met Paul en Hans Smit een eigen bedrijf. Paul regelt de relaties in Europa, Hans de inkoop in Indonesië. Abdul heeft een werkplaats gebouwd en leidt nu een team van 12 werknemers. Zij zijn zeker van een goed salaris, verzekeringen en een veilige werkomgeving.

Circulaire initiatieven:

La Femme Qui Rit - Femke Mostert

La Femme Qui Rit van Femke Mostert is ook vertegenwoordigd op de Makersmarkt! Haar initiatief staat bijna symbool voor Oosterwold – streven naar duurzaamheid, het hergebruiken van materialen en afval een nieuw leven inblazen. Je zult versteld staan van de gave dingen die Femke maakt van afgedankte leren banken. Met behoud van karakter, hergebruikt ze de materialen en weet ze met de nodige creativiteit mensen te inspireren met haar producten die ze op de Makersmarkt presenteert en verkoopt.

Heartsmiths Recycled Opal Jewelry - Nynke van Wijk

Nynke maakt sieraden van gerecyclede edelmetalen met natuurlijke en gecertificeerde opalen. Alle stukken zijn ethisch gemaakt door getrainde metaalsmeden in Nederland en voldoen aan de hoge normen van de Nederlandse federatie van Goud & Zilver. Haar items zijn duurzaam en van hoge kwaliteit én we kunnen ze zien op de Makersmarkt van Podium Oosterwold!

Viane Towo - kleding maken & upcyclen

Viane is dankzij haar creativiteit een inspiratie voor velen. Zij maakt zelf kleding, en upcycled ze zelfs: van kleding weer kleding maken! Op de Makersmarkt komt ze haar zelfgemaakt kleding verkopen en biedt ze ook een gratis mini kleurenscan aan. Nieuwsgierig? Kom langs bij Viane.

Brocantien Idefix - Brocante

Ontdek de stoere schatten van Brocantien Idefix! Van unieke vondsten uit Frankrijk tot zinken bakken en teilen voor je tuin, kistjes voor opslag of decoratie, tot prachtige oude serviezen en curiosa. Van grespotten tot bijzondere lampen en spiegels, bij mij vind je voor elk wat wils!

Adia Matthijsen (Christina)

Twee zelfgeschreven liedjes!

Lezing met eigen muziek door Jac Hielema

Jac Hielema schreef het boek Het Vierde Scenario. Over vier scenario’s hoe de samenleving zich verder kan ontwikkelen en hoe een ieder van ons daar een bijdrage aan levert, simpel omdat we altijd deel uitmaken van de samenleving. Wat zijn die vier scenario’s? En vooral: hoe realiseren we het vierde scenario? Graag lees ik voor uit eigen werk en vertel erover. Ga in gesprek met het publiek. Afgewisseld met vier liedjes op gitaar, solo, die elk één van die scenario’s verklanken. Ik maak er een leuke, levendige show van. Het geheel duurt zo’n 30 tot 45 minuten. Thema: hoe kun je je nu inzetten voor een toekomstige mens- en Aardewaardige samenleving?

Gedichten van Dave Pendle

Dave Pendle, synthesises 30 years experience in non profit enterprises with young adults and youth, with over 25 years of experientially living and collectively exploring, the evolution of consciousness. An expert facilitator, with six years leading Ulab MITx hubs and projects, Dave’s work is dedicated to harnessing the power of collective awareness towards systemic change. Thus he tries to evoke or awaken the more beautiful possible world through his writings and poems. He will share five short poems on two themes: dear to my heart on Being and Becoming the twin flames of the human heart.

Spoken Words - Schrijfcirkel (Emile Durkheimweg 73)

Sinds een klein jaar organiseert Michelle ten Berge een schrijfcirkel opgezet voor schrijvers, aankomend schrijvers, debuterend schrijvers, dichters en andere woord kunstenaars.

Op podium Oosterwold daarom een kleine proeverij van woorden. Dicht woorden van Nadine Elzas. Roman woorden van Michelle ten Berge en misschien sluiten er spontaan andere woord magiërs aan die iets willen voordragen.

De locatie is een intieme setting bij Nadine thuis. Ieder heel uur is er een spoken word voordracht van Michelle en Nadine en als je daarna geïnspireerd bent, dan ben je van harte welkom om pen en papier te pakken en ergens een plekje in de tuin te vinden, om daar aan je eigen magische dicht/verhaal/tekst bubbel eigen woorden te geven…

Een stormbaan!